Post Info TOPIC: Cabinetele medicale individuale: încotro?
Dr. Oreste Gheorghe

Date:
Cabinetele medicale individuale: încotro?
Permalink Closed


                Cabinetele medicale individuale: încotro? 



    O temă vesnic actuală, mereu prezentă în mass-media medicale sau chiar în cele publicitare laice, este cea legată de existenta, supravietuirea si viitorul cabinetelor medicale individuale. Mă folosesc de un moment de amânare a cumpărării acestora de către medici, cerut de către Ministerul Sănătătii - chiar este binevenită această pauză, poate nu este încă prea târziu ca să oprim un proces pornit fără cugetare si chibzuială minutioasă -, deoarece sunt foarte multe argumente care pot da acestui proces o amprentă de dreptate cuvenită, servind interesele binemeritate ale unei mase largi de medici, nedreptătiti până acum.
   Despre ce ar fi vorba? După Revolutie, aproape toate categoriile sociale "si-au luat partea" din cosul posibilitătilor si cadourilor oferite de acest eveniment. Din păcate, noi, medicii - ca întotdeauna de fapt - am rămas probabil la capătul cozii si atunci am fost chemati la un pacient în urgentă... La acele măriri de salarii, care au atins, la fel, mai multe categorii de lucrători din diferite ramuri ale societătii, am rămas la coadă, nemaivorbind de acordarea favorurilor specifice anumitor ramuri (călătorii gratuite celor de la CFR, curent electric mai ieftin pentru cei de la electricitate etc.). De asemenea, nu ne-am ales cu nici un ban la disponibilizarea noastră în masă, în iunie 1999, când directiile sanitare au desfăcut contractele de muncă ale fostilor medici de circumscriptie. După cum se stie, cei disponibilizati beneficiază, în medie, de aproximativ 200 de milioane de lei "despăgubire". Dacă, asemenea altor ramuri ale industriei, am fi obtinut si noi aceste sume, tot procesul de privatizare al cabinetelor ar fi arătat complet altfel.
   Ar mai fi o unică ocazie de a achita această mare datorie a societătii fată de generatia de sacrificiu, de medici care au lucrat din greu în conditiile dificile ale perioadei de dinaintea Revolutiei. Peste tot în lume se tine cont, printr-o oarecare recompensare, de anii lucrati la aceeasi unitate, fiind onorată această muncă fără întrerupere, efectuată decenii lungi. Ar fi oare imposibil să se tină seama la cumpărarea cabinetului, de vechimea neîntreruptă la acelasi loc de muncă, în slujba unei comunităti? Ar fi un gest de umanitate si moralitate deosebit de ridicată dacă acelor colegi care au depăsit 30 de ani în slujba comunitătii li s-ar da dreptul de cumpărare, la o valoare simbolică, a cabinetului respectiv. Celor care au slujit timp de 35 de ani să li se acorde o reducere de 50% din pretul evaluat al cabinetului; celor cu peste 10-15 ani vechime, o reducere de 25%.
    O altă temă, la fel de importantă, ar fi cea a cabinetelor individuale subfinantate: cabinetele cu 800-900 de pacienti înscrisi se zbat pentru existenta lor - afirmatia pare paradoxală, dar ar fi un mare păcat să le pierdem fiindcă aceste cabinete lucrează mult mai eficient decât cele cu 2.000 de pacienti înscrisi, având timp pentru o muncă mai dedicată. După cum se stie, în tările UE, numărul ideal de pacienti înscrisi la un cabinet individual este între 500 si 700. Pe lângă cresterea radicală a valorii punctului, pentru medicii de la aceste cabinete si familiile lor ar fi de un mare ajutor dreptul la asistentă medicală gratuită. De asemenea, un gest util si eficient ar fi acordarea acestor facilităti în mod retroactiv cabinetelor amenintate de falimentare, care s-au trezit cu sume enorme de plată ("datorie" + penalizări enorme, de până la 48 de milioane de lei) pentru asistenta medicală. Multi dintre acesti medici n-au beneficiat nici măcar de o zi de spitalizare sau de concediu medical, de nici o retetă compensată, dar, la orice oră, chiar si în zile de sărbători legale, au mers la domiciliul pacientilor, servindu-i fără comentarii, conform jurământului hipocratic.


Dr. Carol BAKOS,
Nădlac


Sursa: Viata medicala Romaneasca Ziar nr. 3 (837) anul XVIII 20 ianuarie, adresa web http://www.vmr.ro/z3-06.htm 



__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard